Odlazak u pozorište i učestvovanje u pozorišnoj čaroliji trebalo bi da predstavlja zadovoljstvo i užitak. Međutim ono što može da pokvari kompletan utisak jeste nedovoljno obrazovana pozorišna publika. Ukoliko ne znamo da se ponašamo, i svojim ponašanjem smetamo ljudima oko sebe, i ometamo glumce na sceni, narušavamo pozorišnu čaroliju.

POZORIŠNI BONTON

1. Na vreme se informišite o repertoaru pozorišta, predstavi koju gledate, rezervišite i kupite karte. Bićete zadovoljniji ako sve ovo odradite na vreme. Ukoliko zakasnite i istekne Vam rezervacija, nemojte kriviti biletare. Ukoliko ne kupite karte na vreme, možete biti nezadovoljni mestom, nemojte kriviti biletare i razvodnike za to.

2. U pozorište dođite pristojno odeveni (trenerke, mini suknje, šorsevi, iscepane farmerke, sportske patike, papuče, i slično nisu prikladna garderoba). Ukoliko je u pitanju premijera, obucite se svečano.

3. Dođite čisti i sređeni, ali izbegavajte korišćenje prejakog parfema.

4. Obavezno koristite garderobu za jakne, mantile, kapute, velike šešire, kišobrane, velike glomazne tašne i slično.

5. Nemojte kasniti, dođite dovoljno ranije, ako zakasnite nemate pravo da negodujete ako Vam ne bude dozvoljen ulazak u salu, najbolje je da sačekate prvu pauzu. Ukoliko Vas razvodnici ipak uvedu u salu iako je počela predstava, smestite se na prva slobodna mesta, nemate prava insistirati na svojim mestima. U toku prve pauze možete se premestiti na mesta za koja imate karte.

6. Ukoliko Vam je predstava nepoznata, ili želite da saznate nešto više o komadu, možete to uraditi putem programa koji se nalazi kod razvodnika u foajeu.

7. Ukoliko povedete dete u pozorište, objasnite mu pravila ponašanja, informišite ga na vreme o tome šta ćete gledati, ako je nešto nejasno ili ima nekih pitanja, sačekajte pauzu ili kraj predstave za objašnjenja i odgovore.

8. Kada se smeštate na svoje mjesto, a ono se nalazi u sredini reda, obavezno se izvinite onima koje morate podići da biste prošli, a kroz red prolazite okrenuti licem prema ljudima koji već sede.

9. Ako ste bolesni, imate kijavicu ili kašalj, ostanite kod kuće, Vaš kašalj ili kijavica smetaće ostaloj publici i glumcima, a u sali treba da vlada potpuna tišina.

10. Nemojte unositi hranu, grickalice, sokove i slično, šuškati i biti glasni, smetaće ostaloj publici i glumcima.

11. Obavezno isključite mobilne telefone, ili bilo koje druge uređaje, u toku trajanja predstave. Ukoliko ipak zaboravite da isključite zvono, a telefon Vam zazvoni u toku predstave odmah ga isključite, nemojte se ni slučajno javiti. Uvek možete proveriti propuštene poruke i pozive u toku pauze ili nakon predstave.

12. Ne šaljite i ne proveravajte tekstualne poruke ili elektronsku poštu u toku predstave, svetlo Vašeg mobilnog telefona je još jače u mraku, smetaće ljudima oko Vas, a ako ste blizu scene smetaće i glumcima.

13. Nemojte fotografisati ili snimati predstavu.

14. Nemojte pričati, pevati, komentarisati u toku predstave, smetaće ostaloj publici i glumcima.

15. Držite noge na podu, nemojte ih podizati na sedište ispred Vašeg.

16. Aplauzom nagradite glumce, možete aplaudirati i u toku predstave ali nakon završenog teksta, odnosno određene scena. Ukoliko niste sigurni da li je pravi trenutak za aplauz bolje nemojte aplaudirati. Najveći aplauz je na kraju izvođenja. Ali nemojte preterivati, vikati, ili dobacivati neumesne komentare.

17. Ukoliko morate da izađete iz sale ranije, sačekajte prvu pauzu ili sačekajte da se određena scena završi. Nemojte izlaziti usred scene, jako ćete smetati glumcima.

18. Nemojte žuriti da izađete kada se završi predstava, sačekajte da se završi aplauz, da glumci odu sa scene ili da se spusti zavesa.