kanarinacMiloš Radović

 

Supervizor: Prof. Svetozar Toza Rapajić

 

Lica :

Jelena Bladisavljević……………..Maja Janković
Mihailo Medović – Meda………….Ivan Janković

 

‘’Čorba od kanarinca’’ – predstava Miloša Radovića, priča sa dosta humora o razumu i osećajnosti, strpljenju i razumevanju. Idealizovanje partnera kao jedini način opstanka, beg od stvarnosti i jedan kanarinac kao svedok ljubavi.

‘’Čorba od kanarinca’’ je komedija o braku, priručnik za one koji razmišljaju o ulasku u brak i ogledalo onih koji su već u njemu. Univerzitetski profesor, Mihajlo Medović u zrelim godinama odlučuje se na ulazak u brak sa Jelenom, svojom petnaest godina mlađom verenicom. Hvata ga paničan strah od promena koje će uslediti stupanjem u brak pa zajedno rešavaju da brak isprobaju u poslednjih pet minuta koji su im preostali do potpisivanja bračnog ugovora. U ovih pet minuta prolaze kroz sve faze bračnog života, od prve bračne noći,, preko razvoda do ponovnog susreta.

PREMIJERA 28.05.2009.

Reč profesora

Kanarinac? Simbol male domaće sreće, uređenog porodičnog života, skladne male zajednice u kojoj se ljudi vole, razumeju i nalaze podršku i utehu pred nedaćama i preprekama koje onaj veliki spoljni život stavlja pred sve nas. Ali kada život neumitno prolazi tokom na koji ne možemo da utičemo, neuspesi i promašaji se nagomilavaju, san o sreći se raspršuje, iluzije nestaju i umesto njih nastaju gorka razočarenja i nezadovoljstva. Pa još kada spoljni život oko nas postane toliko užasan, okolnosti toliko nepodnošljive da je u njima nemoguće održati ravnotežu, ljubav se kruni dok se ne pretvori u svoju suprotnost, u nemogućnost komunikacije, u uzajamno optuživanje, pa ponekad i u mržnju. Ostaje samo samoća i borba za održavanje gole egzistencije. Pa i taj kanarinac, umesto simbola domaće sreće, postaje jedini sagovornik, ali i dospeva u opasnost da završi u čorbi, kao što i drage uspomene mogu poslužiti za potpalu, i time se briše čitav prethodni život, kao da nije ni postojao.

Komad Miloša Radovića je mali i nepretenciozan, kao što je mala, ali neophodna i ta domaća sreća. Kroz formu sna, koja omogućava i neke neverovatne obrte, dolazimo do optimistički osećanja da je ipak, ipak i ipak i pored svega što nosi ponekad užasna i nepredvidiva realnost, ta mala domaća sreća ipak nešto što nas može spasti čak i kada se sve ruši oko nas, da su male stvari u životu isto toliko važne koliko i velike, i da kanarinac ipak neće završiti u čorbi.

03 02 01