Фестивал младих позоришних стваралаца под називом “Метаморфоза” одржаће се од 1. до 6. октобра у Народном позоришту, а Лесковац ће поново бити центар културе јер ће на даске које живот значе у граду на Ветерници стати Мирјана Карановић, Бранислав Трифуновић, играће се представе забрањиваног Кокана Младеновића  и Југа Радивојевића, а о најбољима ће се одлучивати под “диригентском палицом” Ане Софреновић.

Kроз 6 представа у првој недељи октобра у Лесковцу ће се за три равноправне награде надметати млади позоришни аутори не старији од 35 година, а сам концепт фестивала је већ заинтересовао како стучну тако и културну јавност.

“Није битно да ли је неко ко учествује на овом фестивал редитељ, сценариста, глумац, композитор или сценограф. Троје најбољих младих људи, оних који су будућност српског позоришта, освојиће једну од три равноправне награде”, објашњава директор лесковачког Народног позоришта Драган Марјановић.

Селектор овог фестивал драматург Жељко Хубач истиче да је идеја о формирању оваквог позоришног фестивала проистекла из чињенице да шансу за озбиљнији рад у српским позориштима веома ретко добијају млађи од 30 година.

“Желели смо да овогодишњом селекцијом укажемо на све већу отвореност Атељеа 212, Хартек фонда (чија се мисија шири и на регион) те Шабачког позоришта за младе ствараоце, али и на Краљевачко позориште које младим ауторимма указује поверење, као и на дугогодишњу посвећеност Кокана Младеновића истраживаачком театарском раду с младима, а коју је, овог пута, подржао Центар за културу Свилајнац”, наглашава Хубач у свом писму лесковачкој позоришној публици.

Стручни жири ће оцењивати у саставу: драмска уметница Ана Софреновић, драматург Светислав Јованов и новинар театролог Оливера Милошевић. Четврту награду доделиће новинарски жири у којем ће седети Татјана Нјежић, Лјубомир Раданов и Светлана Панић Цонић.

У оквиру “Метаморфозе” премијеру ће имати И лесковачка представа настала у копродулцији са Народним позориштем у Приштини “Ако се пробудиш”, која ће и затворити фестивал.

Комплет карата за свих 6 дана фестивал кошта 2.000 динара

Резервација карата

Радно време благајне је радним данима од 08-20 часова, недељом од 10 часова до почетка представе.

*Обавезна информација

Ваш захтев за резервацију карата биће потврђен по добијању телефонске или е-маил потврде са благајне Народног позоришта Лесковац. Рок за подизање резервисаних карата је 2 дана од потврде резервације, или пола сата пре почетка представе уколико сте онлине резервацију упутили на дан извођења представе. Резервација је важећа искључиво уколико се резервисане карте подигну у назначеном термину.

НАЧИН ПЛАЋАЊА

  • ГОТОВИНОМ, на благајни Народног позоришта Лесковац непосредно пре почетка представе. Напомињемо да је овај начин плаћања примењив само ако је благовремено извршена и потврђена резервација улазница.
  • ОДЛОЖЕНИМ ПЛАЋАЊЕМ (профактуром коју Народно позориште Лесковац издаје на захтев корисника).