Festival mladih pozorišnih stvaralaca pod nazivom “Metamorfoza” održaće se od 1. do 6. oktobra u Narodnom pozorištu, a Leskovac će ponovo biti centar kulture jer će na daske koje život znače u gradu na Veternici stati Mirjana Karanović, Branislav Trifunović, igraće se predstave zabranjivanog Kokana Mladenovića  i Juga Radivojevića, a o najboljima će se odlučivati pod “dirigentskom palicom” Ane Sofrenović.

Kroz 6 predstava u prvoj nedelji oktobra u Leskovcu će se za tri ravnopravne nagrade nadmetati mladi pozorišni autori ne stariji od 35 godina, a sam koncept festivala je već zainteresovao kako stučnu tako i kulturnu javnost.

“Nije bitno da li je neko ko učestvuje na ovom festival reditelj, scenarista, glumac, kompozitor ili scenograf. Troje najboljih mladih ljudi, onih koji su budućnost srpskog pozorišta, osvojiće jednu od tri ravnopravne nagrade”, objašnjava direktor leskovačkog Narodnog pozorišta Dragan Marjanović.

Selektor ovog festival dramaturg Željko Hubač ističe da je ideja o formiranju ovakvog pozorišnog festivala proistekla iz činjenice da šansu za ozbiljniji rad u srpskim pozorištima veoma retko dobijaju mlađi od 30 godina.

“Želeli smo da ovogodišnjom selekcijom ukažemo na sve veću otvorenost Ateljea 212, Hartek fonda (čija se misija širi i na region) te Šabačkog pozorišta za mlade stvaraoce, ali i na Kraljevačko pozorište koje mladim autorimma ukazuje poverenje, kao i na dugogodišnju posvećenost Kokana Mladenovića istraživaačkom teatarskom radu s mladima, a koju je, ovog puta, podržao Centar za kulturu Svilajnac”, naglašava Hubač u svom pismu leskovačkoj pozorišnoj publici.

Stručni žiri će ocenjivati u sastavu: dramska umetnica Ana Sofrenović, dramaturg Svetislav Jovanov i novinar teatrolog Olivera Milošević. Četvrtu nagradu dodeliće novinarski žiri u kojem će sedeti Tatjana Nježić, Ljubomir Radanov i Svetlana Panić Conić.

U okviru “Metamorfoze” premijeru će imati I leskovačka predstava nastala u koprodulciji sa Narodnim pozorištem u Prištini “Ako se probudiš”, koja će i zatvoriti festival.

Komplet karata za svih 6 dana festival košta 2.000 dinara

Rezervacija karata

Radno vreme blagajne je radnim danima od 08-20 časova, nedeljom od 10 časova do početka predstave.

*Obavezna informacija

Vaš zahtev za rezervaciju karata biće potvrđen po dobijanju telefonske ili e-mail potvrde sa blagajne Narodnog pozorišta Leskovac. Rok za podizanje rezervisanih karata je 2 dana od potvrde rezervacije, ili pola sata pre početka predstave ukoliko ste online rezervaciju uputili na dan izvođenja predstave. Rezervacija je važeća isključivo ukoliko se rezervisane karte podignu u naznačenom terminu.

NAČIN PLAĆANJA

  • GOTOVINOM, na blagajni Narodnog pozorišta Leskovac neposredno pre početka predstave. Napominjemo da je ovaj način plaćanja primenjiv samo ako je blagovremeno izvršena i potvrđena rezervacija ulaznica.
  • ODLOŽENIM PLAĆANJEM (profakturom koju Narodno pozorište Leskovac izdaje na zahtev korisnika).