Mandragola_plakat_finishНиколо Макијавели

Режија и адаптација: Југ Радивојевић

 

ЛИЦА:

КАЛИМАКО …………… Драган Божа Марјановић
СИРО ……………………. Маја Јовановић
МЕСЕР НИЧА ………… Предраг Смиљковић
ЛИГУРИО ………………. Иван Јанковић
СОСТРАТА …………….. Сузана Грујић
ЈЕДНА ЖЕНА …………. Маја Јанковић
ЛУКРЕЦИЈА ……………. Наташа Станковић

Вокал ………………….. Јована Гроздановић
Соло гитара …………. Риста Гроздановић
Бас гитара ……………. Владимир Ђорђевић Цуле
Бубањ ………………….. Томица Машковић

 

Николо Макијавели

(3. мај 1469 – 21. јун 1527) је био италијански политички филозоф током ренесансе. Као управни службеник у Фиренци, Макијавели је постао кључна фигура у реалној политичкој теорији, кључној за касније студије у политичким наукама. Његова најпознатија књига „ИИ Принципе“ (Владалац), је књига којој је намена била да буде приручник за владаре. Издата након његове смрти, књига је заговарала теорију да све што је било потребно било је неопходно – ратни пример утилитаризма и реалполитике. Макијавелијеве теорије су разрађене у двадесетом веку.
Данас је овај ренесансни филозоф, писац и државник најпознатији по крилатици „циљ оправдава средства“. Они који га не воле називају га „безбожним циником“, а они који му се диве, сматрају га или реалполитичарем или врхунским сатиричарем.
Макијавелија сви описују као веома радозналог и проницљивог, који је на основу малих детаља умео да открије велике тајне и који се трудио да богата искуства из дипломатских мисија примени у својој републици. Његова политичка филозофија не тежи идеализованом друштву, већ систему управљања државом у реалним околностима. Он, проучавајући прошлост и упознавајући се са сопственим окружењем, долази до кључног закључка за своју доктрину – људи су покварени! Уколико владар жели да опстане на свом трону, мора бити свестан ове непроменљиве чињенице и делати у складу са њом.
И Платон је допуштао „племените лажи“ како би се очувао ред у друштву.
За време владавине породице Медичи, Макијавели бива 1513. године ухапшен, па касније прогнан на старо породично имање ван Фиренце где се посвећује писању.
1527. године Фиренца се ослобађа тираније Медичијевих, и Макијавели се понадао да ће поновном успостављању републике задобити стари положај.
Међутим, републиканци су му замерили и оно мало наклоности што је успео да задобије од породице Медичи. Умро је разочаран, непуних месец дана по поновном успостављању републике, 21. јуна 1527. године.

Радно време благајне је радним данима од 08-20 часова, недељом од 10 часова до почетка представе.

Резервација карата

Име (обавезно)

Презиме (обавезно)

Адреса е-поште

Број телефона (обавезно)

Представа (обавезно)

Broj karata (обавезно)

Ваша порука

Одговори

*Обавезна информација

Ваш захтев за резервацију карата биће потврђен по добијању телефонске или е-маил потврде са благајне Народног позоришта Лесковац. Рок за подизање резервисаних карата је 2 дана од потврде резервације, или пола сата пре почетка представе уколико сте онлине резервацију упутили на дан извођења представе. Резервација је важећа искључиво уколико се резервисане карте подигну у назначеном термину.

НАЧИН ПЛАЋАЊА

  1. ГОТОВИНОМ, на благајни Народног позоришта Лесковац непосредно пре почетка представе. Напомињемо да је овај начин плаћања примењив само ако је благовремено извршена и потврђена резервација улазница.
  2. ОДЛОЖЕНИМ ПЛАЋАЊЕМ (профактуром коју Народно позориште Лесковац издаје на захтев корисника).

Информације и резервације на телефон 016 236 333