Младим глумцима је данас јако тешко да искажу свој таленат јер филмски кланови и затворене групе у том свету ретко када пружају шансу онима “који нису део њхове групe”, закључак је синоћње трибуне која је одржана у Лесковцу током првог Фестивала младих позоришних стваралаца “Метаморфоза”.

Ову причу синоћ је потврдила млада глумица Софија Јуричан коју памтимо по улогама у серијама Мјешовити брак, Звездара и Истине и лажи.

“Истина је да су у Србији било где ретке праве аудиције где улоге нису унапред договорене а направљено је да би се само назвало аудицијом и да би се узео неки новац. А тек тај филмски свет који је тако дубоко подељен са позориштем, као неком челичном завесом. Ја сам чула од толико озбиљних редитеља реченицу “Ко ће још да иде у позориште”, да сам се просто згранула. А посао је тог редитеља заправо да иде и да гледа младе људе и уопште глумце, а ми имамо само једне исте људе који се врте на свим каналима и у свим серијама. Ту поделе иду неким линијама које се зову кумства, пријатељства или ако неког виде у пролазу, па га се сете”, казала је она.

Млада глиумачка тројка из представе “Овај ће бити другачији“ Атељеа 212, која је и прва одиграна у оквиру фестивала, закључила је да велики број младих талентованих глумаца живи И ради ван подручја Београда, али да они скоро никада немају прилику да направе неки већи успех.

“Зато што све функционише тако да ако ниси из Београда, из круга двојkе, онда си нико и ништа. Децентрализација, али права децентрализација нам је прекопотребна. И све док се она заиста не догоди, ништа се неће променити”, прокоментарисала је глумица Милица Јаневски.