Mladim glumcima je danas jako teško da iskažu svoj talenat jer filmski klanovi i zatvorene grupe u tom svetu retko kada pružaju šansu onima “koji nisu deo njhove grupe”, zaključak je sinoćnje tribune koja je održana u Leskovcu tokom prvog Festivala mladih pozorišnih stvaralaca “Metamorfoza”.

Ovu priču sinoć je potvrdila mlada glumica Sofija Juričan koju pamtimo po ulogama u serijama Mješoviti brak, Zvezdara i Istine i laži.

“Istina je da su u Srbiji bilo gde retke prave audicije gde uloge nisu unapred dogovorene a napravljeno je da bi se samo nazvalo audicijom i da bi se uzeo neki novac. A tek taj filmski svet koji je tako duboko podeljen sa pozorištem, kao nekom čeličnom zavesom. Ja sam čula od toliko ozbiljnih reditelja rečenicu “Ko će još da ide u pozorište”, da sam se prosto zgranula. A posao je tog reditelja zapravo da ide i da gleda mlade ljude i uopšte glumce, a mi imamo samo jedne iste ljude koji se vrte na svim kanalima i u svim serijama. Tu podele idu nekim linijama koje se zovu kumstva, prijateljstva ili ako nekog vide u prolazu, pa ga se sete”, kazala je ona.

Mlada gliumačka trojka iz predstave “Ovaj će biti drugačiji“ Ateljea 212, koja je i prva odigrana u okviru festivala, zaključila je da veliki broj mladih talentovanih glumaca živi I radi van područja Beograda, ali da oni skoro nikada nemaju priliku da naprave neki veći uspeh.

“Zato što sve funkcioniše tako da ako nisi iz Beograda, iz kruga dvojke, onda si niko i ništa. Decentralizacija, ali prava decentralizacija nam je prekopotrebna. I sve dok se ona zaista ne dogodi, ništa se neće promeniti”, prokomentarisala je glumica Milica Janevski.