Основна делатност Народног позоришта у Лесковцу је уметничко књижевно стваралаштво и сценска уметност.

pozoriste01 pozoriste2

Почеци позоришног живота у Лесковцу датирају из далеке 1896.године, када је Радоје Домановић, ондашњи професор Гимназије формирао дилетанску дружину назвавши је „Грађанско Позориште Југ Богдан“. Исте године изведен је комад „Бој косовски“ аутора Матије Бана.Позоришна дружина је престала да ради 1898. године одласком Домановића из Лесковца.

Међутим, од 1898. до 1926. године Лесковац није остао без позоришних представа.У Лесковац су гостовале, по неколико месеци, позоришне дружине из Београда, Ниша, Скопља, Зајечара, Шапца, путујућа позоришта и др.

23. августа 1926. године према писању Сретена Динића, културног радника и књижевника, у Лесковцу је основано професионално позориште под називом „ЛЕСКОВАЧКО ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ“.
10. октобра 1926. године приказана је прва представа „Смрт мајке Југовића“. Рад овог позоришта био је кратаког века али је већ 18. новембра 1934. год. у Лесковцу основано „АКАДЕМСКО ПОЗОРИШТЕ“, које је окупило напредне студенте и омладину из Лесковца и околине.

pozoriste3 vukova_nagrada

19. јануара 1935. године приказана је прва представа „Обичан човек“ од Б.Нушића. АКАДЕМСКО ПОЗОРИШТЕ је радило све до фебруара 1941, године.
После ослобођења Лесковца 23. октобра 1944. год. основана је драмска секција при Окружно Културно просветном одбору, а касније прераста у Народно Позориште.
Од 03. октобра 1970. Народно Позориште ради, једино у Југославији, као позориште без благајне, остварујући тако идеју редитеља Душана Михаиловића.
Позориште је нагрђено Орденом братства и јединства и Вуковом наградом. Сценски уметници лесковачког позоришта добитници су бројних награда на Сусретима „Јоаким Вујић“ и фестивалима.
1985. године позориште је учествовало на XX Стеријиним играма у Новом Саду.
1996. године позориште је обележило стоту годишњицу позоришног живота у Лесковцу.

План реконструкције Народног позоришта у Лесковцу
pozoriste_projekat02 pozoriste_projekat01