Лесковац ће наредних пет дана бити центар и престоница српске културе јер је у њему вечерас почео  Фестивал младих позоришних стваралаца под називом “Метаморфоза”, а на даске које живот значе у граду на Ветерници стаће Мирјана Карановић, Бранислав Трифуновић, играће се представе Кокана Младеновића  и Југа Радивојевића, а о најбољима ће се одлучивати под “диригентском палицом” Ане Софреновић.

Фестивал, у организацији Народног позоришта Лесковац трајаће до 6. октобра.  Кроз 6 представа ће се за три равноправне награде надметати млади позоришни аутори не старији од 35 година, а сам концепт фестивала је већ заинтересовао како стучну тако и културну јавност.

“Није битно да ли је неко ко учествује на овом фестивал редитељ, сценариста, глумац, композитор или сценограф. Троје најбољих младих људи, оних који су будућност српског позоришта, освојиће једну од три равноправне награде”, објашњава директор лесковачког Народног позоришта Драган Марјановић.

Стручни жири ће оцењивати у саставу: драмска уметница Ана Софреновић, драматург Светислав Јованов и новинар театролог Оливера Милошевић. Четврту награду доделиће новинарски жири у којем ће седети Татјана Нјежић, Лјубомир Раданов и Светлана Панић Цонић.

“Јако је важно да у овим временима када технологија све преузима да учествујемо у очувању живог контакта публике и глумаца на сцени. Оно што је овде прелепо то што показујемод а подржавамо младу генерацију И да је читав фоцус фестивал заправо на њима. Оно што је прелепо су заправо метаморфозе, јер младост је та која се брзо мења”, казала је глумица Ана Софреновић И свечано отворила први Фестивал младих позоришних стваралаца у Лесковцу.

Селектор овог фестивал драматург Жељко Хубач истиче да је идеја о формирању оваквог позоришног фестивала проистекла из чињенице да шансу за озбиљнији рад у српским позориштима веома ретко добијају млађи од 30 година.

“Желели смо да овогодишњом селекцијом укажемо на све већу отвореност Атељеа 212, Хартек фонда (чија се мисија шири и на регион) те Шабачког позоришта за младе ствараоце, али и на Краљевачко позориште које младим ауторимма указује поверење, као и на дугогодишњу посвећеност Кокана Младеновића истраживаачком театарском раду с младима, а коју је, овог пута, подржао Центар за културу Свилајнац”, наглашава Хубач

Горан Цветановић, градоначелник Лесковца, изразио је дубоку захвалност присутнима што су део изузетне манифестације захваљујући којој Лесковац заслужено заузима важно место на културно-уметничкој мапи Србије.

“Надам се да ће и овај фестивалбити призор и прозор свим пријатељима Лесковца у разумевању наше богате историје, културе и традиције“, поручио је Цветановић.

Први први Фестивал младих позоришних стваралаца ове године се одржава без финансијске подршке Министарства културе и информисања, већ само локалне самоуправе, а за њега је из градске касе издвојено 3 милиона динара.

ПРОГРАМ:

УТОРАК 1. ОКТОБАР

ОВАЈ ЋЕ БИТИ ДРУГАЧИЈИ – АТЕЉЕ 212

Текст: Сташа Бајац, Режија: Ђурђа Тешић

Игарју: Софија Јуричан, Ана Мандић и Милица Јаневски

СРЕДА 2. ОКТОБАР

ПРЕТПОСЛЕДЊА ПАНДА или СТАТИКА, Шабачко позориште

Текст:Дино Пешут, Режија: Максим Милошевић

Играју: Кристина Пајкић, Јована Пантић, Страхиња Баровић и Милош Војновић

ЧЕТВРТАК 3. ОКТОБАР

ПАД

Текст:Бранислава Илић и Кокан Младеновић, Режија: Кокан Младеновић

Играју: Бранислав Трифуновић, Нина Нешковић и Јелена Благојевић

ПЕТАК 4. ОКТОБАР

СУМЊА, Краљевачко позориште

Текст: Джон Патрик Шенли, Режија: Југ Ђорђевић

играју: Биљана Костантиновић, Светлана Миленковић, Зоран Церовина, Горица Динуловић и Никола Воштинић.

СУБОТА 5. ОКТОБАР

БАЛАВА

Текст: Дуња Матић, Режија: Андреј Носов

Играју: Мирјана Карановић, Јасна Ђуричић, Јована Беловић и Исидора Симијоновић

НЕДЕЉА 6. ОКТОБАР

-П Р Е М И Ј Е Р А –

АКО СЕ ПРОБУДИШ или КАО ДА ЈЕ ВАЖНО

НП Лесковац И НП Приштина

Текст: Исидора Милосављевић, Режија: Ненад Тодоровић

Играју: Маја Јанковић, Иван Јанковић, Маја Јовановић, Филип Радивојевић и Наташа Станковић