Дугим аплаузом бањалучка публика наградила је представу “Чаруга” Народног позоришта Лесковац и Пулс театра Лазаревац, која је одиграна синоћ у оквиру 19. Театар феста.

Čaruga, predstava

Ријеч је о представи рађеној по тексту Радослава Павловића, у режији Станислава Грујића који игра улогу Чаруге. Сценографију потписују Станислав Грујић и Златан Стоиљковић.

Остале улоге тумаче Александар Трмчић, Иван Јанковић, Ана Ћук, Милан Томић, Ивана Недељковић, Ненад Митровић, Иван Митровић, Милан Станковић, Перо Бјековић, Предраг Пауновић и Жељко Кнежевић.

Чаруга је одавно ушао у народне приче, пјесме, филм, а сада га након 20 година гледамо поново на сцени.

У средишту приче смјештена је Чаругина страствена љубав према аустријској новинарки Ивони Фрегл. Много пуцњаве, неколико разбојништава, једно убиство, два погубљења, један поштени полицајац у рату с криминалцем меког срца и жена заљубљена до ушију позната је прича, али су глумци ипак успјели да пажњу присутних задрже пуна два сата.

Поред богате сценографије кориштена је модерна технологија, кроз пројекције слика, филма. Сценографски задатак је био компликован али и успјешно реализован, јер је комад смјештен у 18 различитих простора, од воза, гробља, двора, затвора…

„Текст Радослава Павловића није прича о животу Јове Станисављевића која се бави аутобиографским чињеницама, већ идеализована прича у којој је главни јунак само повод за драмска дешавања. Разлози за постављање овог комада су једноставни – живимо у временима хероја и антихероја, гдје се ми како кад, под утицајем како кога селективно одређујемо и према једнима и према другима. Неоспорна чињеница је, барем по мом мишљењу, да овај комад спада у сам врх српске драматургије“, рекао је режисер Станислав Грујић.

Радња представе смјештена је у вријеме послије Првог свјетског рата. Банда путника-пљачкаша и убица влада Славонијом. Предводник банде је хладнокрвни убица, шармантни господин и срцеломац, звани Чаруга, који своје лице крије маском. Свако ко је успио да открије Чаругин идентитет, убијен је. Али заплет почиње када млада новинарка Ивона Фрегл сазна да је чувени Чаруга уствари гроф Враницки.

Капетан жандармерије Божидар Павловић посветио је живот задатку да ухапси Чаругу, али му то не полази за руком. Након што његова несуђена љубав Ивона Фрегл побјегне са Чаругом, капетан сазнаје његов идентитет и од потпуковника добија пук војске за хапшење Чаруге. Чаруга је уствари Јово Станисављевић, који је украо идентитет покојног грофа Враницког.

Након Чаругиног хапшења, капетан Павловић се каје што је ухапсио озлоглашеног разбојника, јер је потпуковник преузео све заслуге, те Чаруги предлаже бијег из затвора. Након што је Чаруга одбио бива објешен. Капетан Павловић напушта жандармерију и проси Ивону, али га она одбија.

Čaruga, predstava

Јово Станисављевић – „Чаруга“ био је разбојник из Славоније почетком 20. вијека, а о њему је снимљен и југословенски филм „Чаруга“ (1991). У овој представи он је представљен на један духовит и другачији начин (супротно од онога што је био).

Извор: www.mondo.ba
Аутор: мондо.ба,  Драгана Божић