Dugim aplauzom banjalučka publika nagradila je predstavu “Čaruga” Narodnog pozorišta Leskovac i Puls teatra Lazarevac, koja je odigrana sinoć u okviru 19. Teatar festa.

Čaruga, predstava

Riječ je o predstavi rađenoj po tekstu Radoslava Pavlovića, u režiji Stanislava Grujića koji igra ulogu Čaruge. Scenografiju potpisuju Stanislav Grujić i Zlatan Stoiljković.

Ostale uloge tumače Aleksandar Trmčić, Ivan Janković, Ana Ćuk, Milan Tomić, Ivana Nedeljković, Nenad Mitrović, Ivan Mitrović, Milan Stanković, Pero Bjeković, Predrag Paunović i Željko Knežević.

Čaruga je odavno ušao u narodne priče, pjesme, film, a sada ga nakon 20 godina gledamo ponovo na sceni.

U središtu priče smještena je Čarugina strastvena ljubav prema austrijskoj novinarki Ivoni Fregl. Mnogo pucnjave, nekoliko razbojništava, jedno ubistvo, dva pogubljenja, jedan pošteni policajac u ratu s kriminalcem mekog srca i žena zaljubljena do ušiju poznata je priča, ali su glumci ipak uspjeli da pažnju prisutnih zadrže puna dva sata.

Pored bogate scenografije korištena je moderna tehnologija, kroz projekcije slika, filma. Scenografski zadatak je bio komplikovan ali i uspješno realizovan, jer je komad smješten u 18 različitih prostora, od voza, groblja, dvora, zatvora…

„Tekst Radoslava Pavlovića nije priča o životu Jove Stanisavljevića koja se bavi autobiografskim činjenicama, već idealizovana priča u kojoj je glavni junak samo povod za dramska dešavanja. Razlozi za postavljanje ovog komada su jednostavni – živimo u vremenima heroja i antiheroja, gdje se mi kako kad, pod uticajem kako koga selektivno određujemo i prema jednima i prema drugima. Neosporna činjenica je, barem po mom mišljenju, da ovaj komad spada u sam vrh srpske dramaturgije“, rekao je režiser Stanislav Grujić.

Radnja predstave smještena je u vrijeme poslije Prvog svjetskog rata. Banda putnika-pljačkaša i ubica vlada Slavonijom. Predvodnik bande je hladnokrvni ubica, šarmantni gospodin i srcelomac, zvani Čaruga, koji svoje lice krije maskom. Svako ko je uspio da otkrije Čarugin identitet, ubijen je. Ali zaplet počinje kada mlada novinarka Ivona Fregl sazna da je čuveni Čaruga ustvari grof Vranicki.

Kapetan žandarmerije Božidar Pavlović posvetio je život zadatku da uhapsi Čarugu, ali mu to ne polazi za rukom. Nakon što njegova nesuđena ljubav Ivona Fregl pobjegne sa Čarugom, kapetan saznaje njegov identitet i od potpukovnika dobija puk vojske za hapšenje Čaruge. Čaruga je ustvari Jovo Stanisavljević, koji je ukrao identitet pokojnog grofa Vranickog.

Nakon Čaruginog hapšenja, kapetan Pavlović se kaje što je uhapsio ozloglašenog razbojnika, jer je potpukovnik preuzeo sve zasluge, te Čarugi predlaže bijeg iz zatvora. Nakon što je Čaruga odbio biva obješen. Kapetan Pavlović napušta žandarmeriju i prosi Ivonu, ali ga ona odbija.

Čaruga, predstava

Jovo Stanisavljević – „Čaruga“ bio je razbojnik iz Slavonije početkom 20. vijeka, a o njemu je snimljen i jugoslovenski film „Čaruga“ (1991). U ovoj predstavi on je predstavljen na jedan duhovit i drugačiji način (suprotno od onoga što je bio).

Izvor: www.mondo.ba
Autor: mondo.ba,  Dragana Božić