Anton Pavlovič Čehov

 

PREMIJERA – 02. JUN u 20 časova

 

Režija i scenografija – Ivan Tomašević
Kostim – Selena Tomašević
Kompozitor – Goran Ljubanić
Koreograf – Petar Pjer Rajković

 

 

Lica:

RANJEVSKA, LJUBAV ANDREJEVNA, posednica ………………………… Maja Janković
ANJA, njena kći, 17 godina …………………………………………………… Maja Jovanović k.g.
VARJA, njena potsvojkinja, 24 godine ……………………………………… Petra Dimitrijević
GAJEV,LEONID ANDREJEVIČ, brat Ranjevske …………………………. Dragan Marjanović
LOPAHIN, JERMOLAJ ALEKSEJEVIČ, trgovac ………………………. Stanislav Grujić
TROFIMOV, PETAR SERGEJEVIČ, student …………………………….. Filip Radivojević
SIMEONOV PIŠČIK, BORIS BORISOVIČ, posednik ……………… Ivan Janković
ŠARLOTA IVANOVNA, guvernanta ………………………………………. Suzana Grujić
EPIHODOV, SEMJON PANTELEJEVIČ, poslovođa ……………………. Uglješa Spasojević k.g.
DUNJAŠA, sobarica ………………………………………………………… Mina Cocić
FIRS, lakej, starac od  87 godina …………………………………………. Ivan Tomašević k.g.
JAŠA, mladi lakej ………………………………………………………….. Aleksandar Trmčić k.g.

Reč reditelja:

ČEHOV – ISKUŠENJE I IZAZOVA

Razmišljajući o postavci nekog od dela A.P.Čehova na scenu svog pozorišta, svaki direktor, reditelj i glumci se stavljaju u poziciju likova koje je sam Čehov opisao. Na prvi pogled sve izgleda tako jednostavno i lako: veliki pisac, klasik, garantuje dobar preduslov. A onda problem: kako dostići ili se bar približiti na sceni onome što je dato kao preduslov u obliku sjajnog teksta? Logično je onda i pitanje: da li izbor Čehova predstavlja rizik? Danas verovatno da, što potvrđuje i činjenica da se mali broj pozorišta usuđuje da igra ovog velikog pisca.

U današnjem vremenu, kada se „nema vremena“ ni za šta, a pogotovu ne za umetnost i dobru literaturu, odluka direktora Narodnog pozorišta u Leskovcu da u kratkom vremenskom periodu postavi na scenu dva dela Čehova, predstavlja pravu hrabrost.

Višnjik je pozorišni komad u četiri čina i ujedno i poslednje delo najvećeg ruskog dramskog pisca A.P.Čehova, napisan 1903. godine, a prvi put izveden 17. januara 1904. u režiji velikog Konstantina Stanislavskog. Interesantno je da je prvom izvedbom svog komada na sceni, Čehov bio strašno nezadovoljan. On je za sva svoja dela govorio da su komedije, tako se prema njima i odnosio i nije mogao da se pomiri sa tim da je Stanislavski Višnjik postavio kao tragediju. Ovo je još jedan dokaz da naizgled jednostavne, lepe priče, kriju u sebi ponekad duboke a ponekad tanane, jedva primetne odnose među ljudima, likovima, koje u procesu rada otkrivamo i definišemo, poštujući pisca ili na svoj način, dajući im neka druga značenja, što za reditelja i glumca predstavlja veliki izazov i uživanje.

Mi smo pošli od činjenice da je Višnjik tragedija koja nezaustavljivo ide svojim tokom, ali da likovi koji pokušavaju da „plivaju“ tim tokom, u svojoj nemoći postaju komični. Pogotovu što priča asocira i na današnje vreme tranzicije, pojavu tajkuna i nekih novih merila vrednosti, često lišenih lepote, osećanja, saosećanja, humanosti i morala.

Ako analiziramo likove u predstavi, nećemo moći da nađemo neki negativan „zao“ lik. Svaki od njih se bori za svoj „ideal“, ali pogledi na stvarnost su im drugačiji. Aristokratija opsednuta lagodnim životom nema osećaja da treba raditi. Seljaci, robovi, začetnici nove klase koja ceni samo rad, nemaju  smisla za lepo i plemenito u životu, i nikako se ne vidi mogućnost nekog kompromisa, ravnoteže.

Mislim da je jedan od ključeva kako igrati ovu predstavu naći pravu meru između tragedije koja traje i komedije karaktera likova koji u njoj učestvuju. Taj ključ smo koristili i u našoj predstavi.

Ivan Tomašević

 

Rezervacija karata

Radno vreme blagajne je radnim danima od 08-20 časova, nedeljom od 10 časova do početka predstave.

Ime (obavezno)

Prezime (obavezno)

Adresa e-pošte

Broj telefona (obavezno)

Predstava (obavezno)

Broj karata (obavezno)

Vaša poruka

Odgovori

*Obavezna informacija

Vaš zahtev za rezervaciju karata biće potvrđen po dobijanju telefonske ili e-mail potvrde sa blagajne Narodnog pozorišta Leskovac. Rok za podizanje rezervisanih karata je 2 dana od potvrde rezervacije, ili pola sata pre početka predstave ukoliko ste online rezervaciju uputili na dan izvođenja predstave. Rezervacija je važeća isključivo ukoliko se rezervisane karte podignu u naznačenom terminu.

NAČIN PLAĆANJA

  1. GOTOVINOM, na blagajni Narodnog pozorišta Leskovac neposredno pre početka predstave. Napominjemo da je ovaj način plaćanja primenjiv samo ako je blagovremeno izvršena i potvrđena rezervacija ulaznica.
  2. ODLOŽENIM PLAĆANJEM (profakturom koju Narodno pozorište Leskovac izdaje na zahtev korisnika).

Informacije i rezervacije na telefon 016 236 333

Narodno pozorište Leskovac