ПРЕДСТАВА „СВИЦИ“ ПОБЕДНИК 56.„ЈОАКИМА“

Комад „Свици“ по тексту Тене Штивичић, у извођењу Народног позоришта Лесковац, освојио је награде фестивалског жирија: за најбољу драмску представу у целини, режију, костим, као и равноправне глумачке награде које су добили: Бојан Вељовић, Наташа Станковић, Петра Димитријевић у представи „Свици“, и Марина Перић Стојановић за улогу у представи „Женидба и удадба“. Овим је представа „Свици“ апсолутни победник 56. Фестивала професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“, одржаном у Врању.

Награду за најбољу представу, након одгледаних седам представа у конкуренцији за награде овогодишњег фестивала, представи „Свици“ доделио је стручни жири у саставу: Валентин Вецел (председник жирија), глумац Слободан Љубичић и проф. др Влатко Илић.

Редитељка ове представе, Ксенија Крнајски, добитница је награде за режију.

Жири је одлучио да се четири награде за глумачко остварење доделе равноправно:

  • Бојану Вељовићу за улогу Мартина у представи „Свици“ Народног позоришта Лесковац
  • Наташи Станковић за улогу Олге у представи „Свици“ Народног позоришта Лесковац
  • Петри Димитријевић за улогу Жане у представи „Свици“ Народног позоришта Лесковац
  • Марини Перић Стојановић за улогу у представи „Женидба и удадба“ Књажевско српског театра из Крагујевца

Награда за најбољу младу глумицу припала је Аници Петровић за улогу Софке у представи „Нечиста крв“. Награда за сценографију припала је Горану Стојчевићу за представу „Ако се пробудиш, или као да је важно“ у копродукцији Народног позоришта Лесковац и Народног позоришта Приштина.

За костимографију награда је припала Суни Кажић, за костимографију у предстаи „Свици“ Народног позоришта Лесковац.

Награда за најбољу оригиналну музику додељена је Бранку Џиновићу за музику у представи „Два витеза из Вероне“ Шабачког позоришта.

Добитник специјалне награде за дизајн светла је Радомир Стаменковић, за дизајн светла у представама „Свици“ Народног позоришта Лесковац и „Лавина“ у копродукцији Пулс театра и Регионалног позоришта Нови пазар.

Специјална награда додељена је глумачком ансамблу представе „Нечиста крв“ позоришта „Бора Станковић“ у Врању.

Жири округлог стола критике, који су чинили: Наташа Гвозденовић, новинарка и позоришна критичарка; Игор Бурић, позоришни критичар; Александра Јовановић, драматуршкиња и песникиња и Бојан Тасић, драматург, донео је одлуку већином гласова да награду округлог стола критике додели представи „Ако се пробудиш, или као да је важно“ у копродукцији Народног позоришта Лесковац и Народног позоришта Приштина.