57. ФЕСТИВАЛ ПРОФЕСИОНАЛНИХ ПОЗОРИШТА СРБИЈЕ “ЈОАКИМ ВУЈИЋ”

На 57. Фестивалу професионалних позоришта Србије “Јоаким Вујић” је учествовало седам позоришних представа по избору селектора Мирослава Радоњића.

Због болести глумице, представа “Трпеле” настала у копродукцији краљевачког и шабачког позоришта није одиграна, тако да се у конкуренцији за награде нашло шест представа.

Стручни жири у саставу: председник Миодраг Табачки, сценограф, и чланови Даница Максимовић, глумица, и Владимир Лазић, редитељ, донео је следеће одлуке.

Специјалну награду за специфичан глумачки израз – Петри Димитријевић, за представу “Сећање воде”, Народно позориште Лесковац

Награда за оригиналну музику – Божидару Обрадиновићу, за представу “Ако дуго гледаш у понор”, Регионално позориште Нови Пазар и Културни центар Нови Пазар

Награда за текст – Марјану Тодоровићу, за представу “Где смо оно стали”, Народно позориште Ниш

Награда за младог глумца – Марку Радојевићу, за представу “Где смо оно стали” Народно позориште Ниш

Награда за глумачко остварење – Сузани Грујић, за представу “Сећање воде”, Народно позориште Лесковац

Награда за глумачко остварење – Стефану Младеновићу, за представу “Где смо оно стали”, Народно позориште Ниш

Награда за глумачко остварење – Дејану Тончићу, за представу “За сада је све ОК”, Крушевачко позориште

Награда за глумачко остварење – Рифату Рифатовићу, за представу “Ако дуго гледаш у понор”, Регионално позориште Нови Пазар и Културни центар Нови Пазар

Награда за костим – Сави Стефановићу, за представу “Сећање воде”, Народно  позориште Лесковац

Награда за сценографију  – Дамјану Параносићу, за представу “Сећање воде”, Народно позориште Лесковац

Награда за режију  – Златку Паковићу, за представу “Ако дуго гледаш у понор”, Регионално позориште Нови Пазар и Културни центар Нови Пазар

Награда за драмску представу у целини Регионалном позоришту Нови Пазар и Културном центру Нови пазар за представу “Ако дуго гледаш у понор”

Жири округлог стола критике у саставу:

Миливоје Млађеновић, театролог

Наташа Гвозденовић, позоришна критичарка

Дарко Злопорубовић, уредник драмског програма културног центра, доделио је награду округлог стола критике Крушевачком позоришту за представу „За сада је све ОK“.

 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ СТРУЧНОГ ЖИРИЈА 57. ФЕСТИВАЛА ПРОФЕСИОНАЛНИХ ПОЗОРИШТА СРБИЈЕ „ЈОАКИМ ВУЈИЋ”

Специјална награда додељује се Петри Димитријевић за улогу Кетрин у представи „Сећање воде“ Народног позоришта Лесковац. Снажно и сугестивно изнијансираним средствима дочарала је лик Кетрин у представи „Сећање воде“. Награда је донета једногласно.

Специјална награда додељује се Божидару Обрадиновићу за оригиналну музику у представи „ Ако дуго гледаш у понор“ Регионалног позоришта Нови Пазар и Културног центра Нови Пазар. Музика Обрадиновића органски је део представе. Стилски и жанровски везује се за сценске догађаје, прати их, али и надграђује својим музичким квалитетима. Награда је донета једногласно.

Специјална награда додељује се Марјану Тодоровићу за текст у представи „Где смо оно стали“ Народног позоришта Ниш. Текст позоришног комада понео је ауторе и учеснике представе како својом актуелношћу, тако и духовитошћу и врцавим хумором и уз властите литерарне вредности омогућио модерну и гледаоцима блиску представу. Награда је донета једногласно.

Награда за младог глумца додељује се Марку Радојевићу за улоге момка и песника у представи „ Где смо оно стали“ Народног позоришта Ниш. Уочљивим глумачким даром Марко Радојевић је успео да разнородним средствима дочара различите ликове, а ипак остане препознатљив. Награда је донета једногласно.

Четири равноправне глумачке награде додељују се:

Сузани Грујић за улогу Терезе у представи „Сећање воде“ Народног позоришта Лесковац. Дискретним и рафинираним средствима остварује лик Терезе својим раскошним талентом и великим искуством. Награда је донета једногласно.

Стефану Младеновићу за улогу Пописивача у представи „ Где смо оно стали“ Народног позоришта Ниш. Младалачком енергијом, даровитошћу и великом изражајношћу изванредно обавља задатке у веома деликатним комично-драматичним ситуацијама. Награда је донета једногласно.

Дејану Тончићу за улогу у представи „За сада је све ОК“ Крушевачког позоришта. Своју улогу остварује бројним рафинираним средствима из богатог регистра којим располаже. Награда је донета једногласно.

Рифату Рифатовићу за улогу у представи „Ако дуго гледаш у понор“ Регионалног позоришта Нови Пазар и Културног центра Нови Пазар. Изванредан таленат, огромна енергија уз суптилна и рафинирана глумачка решења одликују његово сугестивно, доминантно и незаборавно појављивање. Награда је донета једногласно.

Награда за најбољи костим на фестивалу додељује се Сави Стефановићу за представу „Сећање воде“ Народног позоришта Лесковац.

Својим костимографским решењима допринео је формирању различитих ликова и подржао жанр представе. Ликовно зрело, коришћењем колажа у костимографији успешно и интригантно употпунио је представу. Награда је донета једногласно.

Награда за најбољу сценографију додељује се Дамјану Параносићу за представу „Сећање воде“ Народно позориште Лесковац. Зналачки и са даром остварује сведени поетско – реалистични простор који функционално и визуелно одговара жанру представе. Сведеним средствима дочарава место, време као и атмосферу амбијента. Награда је донета једногласно.

Награда за најбољу режију додељује се Златку Паковићу за представу „Ако дуго гледаш у понор“ Регионалног позоришта Нови Пазар и Културног центра Нови Пазар.

Као аутор и редитељ позоришне поеме, по мотивима романа, користећи све компоненте позоришног чина, прецизним рукописом, експресивним решењима, одабраном музиком и изванредним глумцима постиже врхунски резултат. Награда је донета једногласно.

Награда за најбољу представу у целини додељује се представи Ако дуго гледаш у понор – по мотивима истоименог романа Енеса Халиловића, Регионалног позоришта Нови Пазар и Културног центра Нови Пазар.

Представу одликују интригантан и актуелан текст, маштовита и експресивна редитељска решења, аутентични костими, сугестивна музика, изванредна глума као и сценски простор који је истовремено и игралиште и гледалиште. Награда је донета једногласно.